Parkleuchten Ochtrup

24 augustus 2018
door: Vincent

Mocht je dit weekend nog geen plannen hebben, neem dan eventjes een kijkje in Ochtrup, vlak over de grens bij Enschede (20 minuutjes met de auto). In het plaatselijke stadspark zijn er diverse lichtinstallaties geplaatst die het water, de bomen en de architectuur op kunstzinnige wijze tot leven laten komen.

Ochtrup

De meeste Nederlanders kennen Ochtrup de laatste jaren vooral van haar Design outlet en shopping center; een sfeervolle openluchtpromenade waar je op het gebied van mode alles kunt vinden. Dit heeft een directe link met het verleden van deze stad, gelegen in het noorden van Münsterland; In 1854 werd hier één van de eerste textielfabrieken in gebruik genomen. De plaatselijke textielbaron, Anton Laurenz, liet in 1899 een vorstelijke villa bouwen, genaamd Villa Winkel. Rondom dit markante gebouw is het stadspark van Ochtrup aangelegd en dient direct als spectaculair decor voor Parkleuchten Ochtrup.

 

Parkleuchten Ochtrup 2018

Na een klein halfuurtje rijden vanuit mijn woonplaats Enschede ben je al in het centrum van Ochtrup. Na een kleine “umleitung” (er wordt momenteel gebouwd in het centrum) rijd je eigenlijk zo tegen het stadspark aan. Door de aanwezige stewards wordt je naar een parkeerplek geleid. Het is gezellig druk. Wat direct opvalt zijn de talloze waxkaarsen die de wandelpaden aanduiden. Heel sfeervol en bovendien zorgt het voor een aangename geur die ik niet direct kon plaatsen (Lavendel? Vanille?). Meteen loop je langs Villa Winkel, de statige Victoriaanse woning van de Ochtrupper textielbaron Anton Laurenz. Hier blijf je even staan want het bouwwerk is aan alle kanten verlicht. De kleurcombinaties wisselen elkaar steeds af, en zorgen voor een soort hypnotische sfeer. Het mooiste is toch wel het grote glas-in-lood raam dat door de lichten tot leven lijkt te komen.

Parkleuchten Ochtrup

Lichtkunst in Ochtrup

Van achter de Villa klinkt akoestisch gitaargeluid. U2 meende ik te herkennen. Toen ik dichterbij kwam bleek het om live muziek te gaan. Omringd door lange, typisch Duitse biertafels en diverse eten- en drinkstandjes waar de sfeer als gemütlich te omschrijven is. Ik vervolg mijn weg langs de lanvendel of vanillekaarsjes en kom aan bij de volgende lichtinstallatie; een indrukwekkend schouwspel rondom de parkvijver. Op het atmosferische ritme van muziek worden lichten langs de bomen geschenen. Door het wateroppervlak worden deze weerkaatst en geven ze een nóg mystiekere sfeer. De mensenstroom is op sommige plekken iets drukker maar nooit te veel.

Parkleuchten Ochtrup

2 en een hallf uurtjes genieten

Halverwege het park is een open plek die omringd is door hoge beukenbomen. Erg mooi, want hier valt het licht prachtig op. Onder deze beukenrij staan bankjes waar een handjevol mensen naar een videoscherm zitten te kijken. In de video wordt vertelt over het textielverleden van Ochtrup. Tijdens de film veranderen de lichten op de achtergrond en kleuren de beukenbladeren op bijna magische wijze mee. Onderweg kom grofweg nog 3 grotere installaties tegen, elk op een net iets andere manier gemaakt. Dan komt de Villa weer in zicht en wordt het tijd voor een fijn glas bier. Ik kijk op de klok en merk een beetje verbaasd dat ik 2 en een half uur heb rondgewandeld.

Het was een bijzonder fijne avond zo net over de grens. Parkleuchten Ochtrup is een regelrechte aanrader voor dit weekend! Hier vind je alle informatie!
Parkleuchten Ochtrup

0 reacties

Reageren