Mountainbiken – Trails en sportplezier in Haaksbergen

12 oktober 2017
door: Heike

De camper stuitert over de kleine smalle weggetjes bij Haaksbergen en ik kan niet goed zien of we per ongeluk een Nederlands fietspad opgedraaid zijn. Landgoed 't Hazenbos ligt middenin het bos, verstopt en rustig, direct aan het doel van dit uitstapje: de Mountainbiketrail Haaksbergen.

Ontspannen aankomst in Haaksbergen

Vanaf Ahaus zijn we nog geen 10 km over de grens richting Haaksbergen gereden. Omdat we morgenvroeg op tijd willen starten, blijven we een nachtje slapen in “’t Hazenbos”. Alles ziet er hier anders uit: Wegen, huizen, mensen en kentekens. Zelfs de koeien lijken hier meer ontspannen. De zon dompelt de kleine boerencamping onder in het avondrood. Deze beelden doen mij denken aan vakantie! Sinds het moment dat we de grens overgestoken zijn, heb ik dat gevoel gekregen. Vakantiegevoel met een sundowner of een “Feierabendbierchen” in de hand. Zo dichtbij en zo eenvoudig. De geur van vers gemaaid gras, het avondconcert van de vogels en de vriendelijke buren die hun ding doen. We zijn nog nooit wezen mountainbiken in Nederland. De reden: er zijn geen bergen. Toch zijn we nieuwsgierig naar de route in Haaksbergen en we bestuderen nog één keer de kaart om ons startpunt te bepalen.

Mountainbiken in Haaksbergen

Eenvoudig een fiets huren

Na een rustige en koele nacht, rijden we ’s morgens om 10:00 uur eerst naar de VVV in Haaksbergen. Dit kleine stadje in de regio Twente heeft veel te bieden en is met haar natuurgebied het Buurserzand zeker de moeite van het bezoeken waard. Direct naast de VVV vind je de fietsverhuur met een ruime keuze aan fietsen. Vooraf hebben wij telefonisch bij een vriendelijke, duits sprekende VVV-medewerker onze mountainbikes gereserveerd. Bij aankomst worden ons, zonder veel gedoe en in alles in de juiste maat, de mountainbikes meegegeven. Na een korte uitleg over het gebruik en het terugbrengen van de fietsen, kunnen we vertrekken. Hier blijkt maar weer eens dat Nederlanders zeer ongecompliceerd zijn. Bij ons in Duitsland moet er eerst nog borg betaald worden en krijg je fietssloten mee. Bij vertrek roept de eigenaar van de fietsverhuur ons nog na: “Zet bij terugkomst de fietsen maar weer achter op de parkeerplaats neer”. En dat met een fantastisch Rudi-Carell-accent. Zeer vriendelijk!

Fietspret in Haaksbergen

Welke sportieve uitdagingen kunnen mountainbikers verwachten van een overwegend vlakke route? Daar kom ik al snel achter, want na de eerste 2-3 kilometer, van de in totaal 56 kilometer, worden we via de duidelijke bewegwijzering (driehoek met twee punten), van het normale fietspad afgestuurd en rijden we het bos in. Vanaf hier rijden we over de speciaal aangelegde mountainbike trail. Heel af en toe rijden we weer op een stukje normaal fietspad. Maar vooral: smalle paden, scherpe bochten, boomwortels, zand  en hangende takken. De afwisseling verrast me en dat uit zich in luide wohoos en wows, terwijl ik regelmatig bij grote snelheid mijn kop in trek en mijn fiets opzij duw. Voor een hobby-biker, zoals ik, is de wisselwerking tussen adrenaline en endorfine super. Ik ben echt totaal verrast en ook Andreas heeft zichtbaar plezier, wanneer we het, met uit kunstmatige hindernissen bestaande uit zand, hout en aarde, funpark bereiken. Hier vinden we kleine Halfpipes, mini-springbulten, een paar trappen en aan het eind een brug. Het gaat hier niet om Highend hindernissen, maar we worden wel uitgedaagd. En het is vooral heel erg leuk!

Mountainbiken in Haaksbergen

Adrenaline, ook zonder bergen

Aan het eind van de route hoor ik woorden welk ik eigenlijk niet verwacht had. “Ik denk, ik heb toch een helm nodig”. Dat komt van Andreas, de man waarvan ik altijd dacht dat hij een helm fobie heeft. Tijdens verschillende tochten in het middelgebergte heeft hij tot nu toe altijd geweigerd een helm te dragen.

Mountainbiken in Haaksbergen

We weten nu in ieder geval, dat voor een geslaagde mountainbikeroute met een beetje spanning, je niet afhankelijk bent van bergen. De mooie afwisselingsrijke routes bij onze Nederlandse buren, zorgen ervoor dat mountainbiken ook hier een echte belevenis is! Wij komen terug!

0 reacties

Reageren

Andere belevenissen