Festivals en tiny houses in de tuin van Schloss Ippenburg

2 juli 2019
door: Janna Kamphof

Heb je er altijd al van gedroomd een keer in een sprookje te leven? Een bezoek aan de tuinen van Schloss Ippenburg komt aardig in de buurt. Dit kasteel in de bosrijke omgeving van Bad Essen, ongeveer een anderhalf uur rijden vanaf de Nederlandse grens, wordt bewoond door baron en barones Von dem Bussche. Een aantal keer per jaar organiseren zij een tuinfestival, waardoor je een kijkje kan nemen achter de imposante poorten die normaal voor publiek gesloten blijven. Extra leuk: deze zomer kan je midden in de kasteeltuin overnachten in een tiny house!

Creatief in de tuin

Wat zou jij doen als je met een baron trouwt en opeens in een kasteel woont? Viktoria von dem Bussche trouwde aan het einde van de jaren 80 met baron Philipp von dem Bussche en trok vervolgens bij haar schoonfamilie in Schloss Ippenburg in. “We hadden alle ruimte, maar ik had niet zoveel te zeggen over de inrichting. Ik ben een creatief mens, een Augenmensch. Ik wilde iets doen, dus ging ik met de tuin aan de slag,” vertelt de barones terwijl ze me wandelend de tuin laat zien. Het resultaat van jaren hard werken mag er zijn: er is een niet-romantisch rosarium een tuin met citrusbomen, een wildernistuin, twee zwembaden, de grootste keukentuin van Duitsland en nog veel meer…

Alles is eetbaar in de keukentuin

De lievelingsplek van Viktoria von dem Bussche is de keukentuin. Terwijl we tussen de perkjes met paarse wortelen, aardappelen, aardbeien en koriander lopen, trekt de barones van alles uit de grond. Ze geeft me Aziatische sla om te proeven en besluit spontaan nog wat meer mee te nemen om vanavond een salade te maken. Van een schattig citrusboompje plukt ze kleine oranje vruchten. “Wees moedig en eet ‘m met schil en al. Het is de moeite waard,” zegt ze me. Een zoetzure explosie volgt. De barones verklapt het geheim: “Dit is een kumquat, een van mijn lievelingsvruchten. Als ik even niet zoveel energie heb, eet ik er eentje en kan ik er weer tegenaan.” Ze snijdt nog snel een paar groene asperges uit de grond, knabbelt er eentje op en zegt lachend: “Ik ben soms net een konijn hoor!”

Een kunstige wildernis

Er is zoveel in de tuin te zien, dat je aan een middag bijna niet genoeg hebt. De “Wildnis” mag je in ieder geval niet overslaan! In 2017 wilde Viktoria von dem Bussche hier eigenlijk een strakke tuin van maken. Ze stond al met notitieblok en potlood in de aanslag om plannen te tekenen, toen ze het bijna oorverdovende lawaai van vogels en insecten hoorde. “Een landschapstuin maken, dat kan gewoon echt niet, dacht ik. En dus besloot ik me aan de wildernis te wagen,” vertelt de barones. Hier is het nu een paradijs voor vogels en insecten. Von dem Bussche wijst op een rij insectenhotels. “Inmiddels is het hier een insectenresort aan het worden,” lacht ze. Deze wildernis is niet alleen spannend, maar ook nog eens goed voor de natuur. Hier en daar staat een kunstwerk. Met de kunstwerken wil de barones mensen een aanknopingspunt geven om ook deze wildere tuin te waarderen: “Kunst als brug” noemt ze dat zelf.

Festivals op Schloss Ippenburg

De keukentuin, wildernis en nog veel meer zijn een paar keer per jaar te zien. Samen met haar man organiseert Viktoria von dem Bussche onder meer een zomer- en een herfstfestival. Ze vertelt hierover: “Ik was in de jaren 90 op de Home and Garden Fair van Kasteel Beeckestijn in Velsen-Zuid. Ja, die Hollanders kunnen wel zo’n festival organiseren, maar in Duitsland was er nog niks vergelijkbaars. En dus organiseerde ik het zelf.” Haar ogen sprankelen achter haar ronde brilletje als ze over het eerste grote festival in 1998 vertelt. Daar kwamen zóveel mensen op af, dat ze het alleen konden redden doordat Herr von dem Bussche spontaan een busshuttle organiseerde. Inmiddels vinden er meerdere festivals per jaar plaats. Vanaf 3 tot en met 6 oktober kan je op het herfstfestival niet alleen de tuin bewonderen, maar bijvoorbeeld ook kijken naar een wedstrijdje peddelen in enorme pompoenen, meedoen aan een workshop herfstbloemen binden en alvast tulpenbollen voor het voorjaar inslaan. Het programma staat nog niet vast, maar met alle ideeën van Viktoria von dem Bussche gaat het vast spannend worden! Nieuw dit jaar is het Brocantefestival in november.  Exposanten uit heel Duitsland én Nederland nemen hun mooiste brocante mee voor dit ‘Festival der schönen Dinge’ en bezoekers kunnen alvast op zoek naar bijzondere decembercadeautjes.

Tiny houses in een reusachtige tuin

Is je een dagje rond Schloss Ippenburg te weinig? Tijdens het Sommerfestival in juni lieten verschillende tiny house-bouwers zien hoe je ook prima op 22m2 kan wonen. Twee van die huisjes op wielen zijn in de kasteeltuin blijven staan en kunnen vanaf juli tot en met september gehuurd worden. Stel je eens voor: ’s ochtends wakker worden met het geluid van vogels, een plons nemen in het zwembad met uitzicht op het kasteel en daarna je ontbijt in de keukentuin bij elkaar plukken. Als dat geen microavontuur is!

 

0 reacties

Reageren

Andere belevenissen