De 2-daagse van Meppen

10 augustus 2018
door: Vincent

Net als bijna alle Nederlanders zijn wij, Tukkers ook erg verknocht aan fietsen. En dan het liefst met mooi weer. Laten we eerlijk zijn; het is natuurlijk niet noodzakelijk om naar Duitsland te gaan om een lekker eindje op de pedalen te staan; Oost-Nederland kent vele mooie stukken platteland en natuur waar je je als vrijetijdsfietser prima kunt vermaken. En toch is het soms een uitstekend idee om je eens ‘over de paal’ te begeven.

Geschiednis

Emsland is met een oppervlakte van 2881 km² het grootste Landkreis van heel Duitsland en daarmee bijvoorbeeld groter dan de deelstaat Saarland. De geschiedenis van het Emsland brengen ons 5000 jaar terug in tijd, lang voordat de Egyptische farao’s de piramides lieten bouwen. Volgens oude Saksische verhalen was het rond deze tijd dat de ‘Hunengraben’ zijn gebouwd; De Duitse variant van onze welbekende Drentse Hunebedden. Barbaarse reuzen, ook wel Hunen genaamd, waren verantwoordelijk voor de bouw van deze megalithische rotsformaties die dienst deden als graven. Tegenwoordig is het mogelijk om tussen Oldenburg, Meppen en Osnabrück de Straβe der Megalithkultur te volgen en zo meer dan 33 verschillende graven te bezoeken. In een recenter verleden was het na-oorlogse Emsland één van de armste regio’s van de toenmalige BRD. Het Emsland-plan werd in het leven geroepen om de regio welvarender te maken. En zo geschiedde. Onder meer door een ijverige samenwerking en onderlinge behulpzaamheid lukte het de Emslanders om het Emsland-plan tot een succes te maken en de regio uit haar financiële malaise te trekken.

Meppen

Midden in Emsland ligt de vestingsstad Meppen. Meppen was de stad waar we een hotelovernachting hadden geboekt en daarmee dus tevens als vertrekpunt diende. Onze fietsen werden van de fietsendragers getild en konden worden gestalt op de binnenplaats van het hotel. Eenmaal ingecheckt namen we even snel een kijkje op de hotelkamers (Deze waren top!) en werden de wieleroutfits alvast aangetrokken. We zouden vandaag de ‘Genieβer tour’ gaan fietsen; een fietsroute die we hadden gekozen uit het grote aanbod de Emsland- App te bieden heeft. Heel handing ook omdat je tijdens het fietsen verbinding hebt met GPS zodat je, net als bij een navigatiesysteem, exact kunt zien waar je je begeeft. De Genieβer Tour is een route van ongeveer 40 km in lengte en brengt je met een bocht langs Bokeloh, liggend direct ten Oosten van Meppen, naar het Dortmund-Ems kanaal die je blijft volgen tot de stuw bij Varloh. Van daaruit zouden we via Geeste weer terug naar Meppen fietsen. Een prima rondje, zelfs voor de wat minder getrainde goden zoals onszelf. Het was lekker fietsweer. Niet te warm en droog. Wat ons opviel was de rust die je op de landwegen tegemoet fietste. We waren het er over eens dat deze rust met vergelijkbare weersomstandigheden in Twente onmogelijk zou zijn.  Nadat we in Geeste bij een lokale bakker de benen eventjes rust hadden gegeven en een goeie cappuccino hadden genomen, keerden we in een iets rapper tempo terug naar Meppen.

Meppen, fietsenMeppen, fietsen

 

Hotel von Euch

Eenmaal aangekomen bij het hotel besloten we letterlijk en figuurlijk even lekker stoom af te blazen in de sauna van het wellness gedeelte van het hotel, welke is gevestigd op de kelderverdieping. Kijkend op de klok merkten we op dat het al laat in de middag was en besloten we dat het nog wel even de moeite waard zou zijn om het centrum van Meppen nog in te lopen. Binnen 2 minuten lopen waren we in het hartje van het centrum. Van alle gebouwen die het bescheiden centrum van Meppen rijk is, springt het oude Rathaus hoogstwaarschijnlijk het meest in het oog. Het kwam dan ook goed uit dat hier tegenwoordig een café met een leuk terras in is gevestigd. Het was immers de hoogste tijd voor een goed glas bier.

MeppenMeppen

 

Het restaurant van hotel had een mooi menu voor ons samengesteld. Hier werd op een hoog niveau gekookt, bleek al uit de amuse die wij aangeboden kregen. De overige gangen waren allemaal erg smaakvol en zagen er heerlijk uit. Na een paar biertjes op de hotelkamer besloten we dat het mooi was geweest en zochten we het bed op.

MeppenMeppen

Dag 2

Één van de mooiste dingen aan een hotelbezoek is toch altijd wel het ontbijtbuffet. Deze was ook dit keer uitstekend verzorgd met tal van luxe broodsoorten, verschillende granola’s en een ruime keuze aan zoetigheden. We begonnen dan ook vol nieuwe energie aan onze tweede fietsdag in het mooie Emsland. Deze keer zouden we de Kul-tour gaan volgen. Een mooie route richting het oostelijker gelegen Hasellüne, en terug. De tocht voerde ons langs de rivier de Hase, een meanderend riviertje die nog amper door de mens is aangetast. Het rivierenlandschap is complex en qua infrastructuur niet overal even ontwikkeld. Zo namen we bijvoorbeeld een paar keer een verkeerde afslag die later overging in onverharde zandweg. Wel bijzonder mooi omdat hier behalve de boer amper mensen komen. Hasellüne kwam langzaam in zicht toen we langs een paar markante boerderijen fietsten. Deze gebouwen bleken de zogenaamde Heimatshäusern te zijn. Bij de Emslanders staat cultuur nog altijd hoog in het vaandel en wordt deze onder andere in stand gehouden in deze Heimathäusern die je in elk dorp kunt vinden. Deze Heimathäusern dienen als decor voor een enorme scala aan verenigingen. Het verenigingsleven is dan ook erg belangrijk voor de Emslanders. Ook praat men in Emsland het liefst plat. Zo kun je je bijvoorbeeld prima verstaanbaar maken door Twents, Drents of Gronings te spreken.

MeppenMeppen

In Hasellüne was het Kaffee und Kuchen tijd en konden we ons alweer opmaken voor de terugrit naar Meppen. Zo kwam de 2-daagse van Meppen langzaam ten einde. Na nog een 2e keer sauna in het hotel hesen we ons in de schone kleren en schoven we aan bij restaurant Täglich  voor een goeie schnitzel en werden er nog wat sterke verhalen uitgewisseld.

2 reacties
  1. ch
    21 mei 2019 om 16:16

    kan je ergens fietskaarten bestellen van de grens streken nederland -Duitsland ?????

  2. Hanna
    21 mei 2019 om 16:22

    Hallo, in deze webshop http://www.shop-geheimoverdegrens.nl/ zijn enkele kaartjes van het Duits-Nederlandse grensgebied te vinden. Misschien is er iets voor jou. Groet Hanna

Reageren

Andere belevenissen