Previous Next

Hartelijk welkom in het rivierenlandschap

Voor even ontsnappen aan de alledaagse drukte? In het rivierenlandschap wachten rust en ruimte.

Fietsen langs rivieren

Het maakt niet uit hoe: op de fiets, vanaf het water of tijdens een wandeling – het leven in deze grensoverschrijdende regio blijft spannend! Langs de rivieren de Aa, Berkel, Slinge en de IJssel liggen talrijke nieuwe grensbelevenissen te wachten.

Het aanzien van ons landschap wordt voor een belangrijk deel bepaald door een unieke triade: stroompje – beek – rivier. De topografische omstandigheden zorgen ervoor dat alle waterlopen naar het westen aflopen en zo met elkaar verbonden zijn. Samen voorzien zij de IJssel en het IJsselmeer van water. Dit zijn ideale omstandigheden voor een grensoverschrijdend netwerk van rivierfietspaden.

Ontdek deze triade tijdens uw fietstochten door onze regio. U beleeft hoe een rivier ontstaat uit een bron of uit het samenkomen van een aantal kleine stroompjes en vervolgens in een groter rivierensysteem uitmondt, hoe alles met elkaar verbonden is, niet alleen het water zelf, maar ook hoe de rivier in het verleden het dagelijks leven, de cultuur en de natuur aan beide kanten van haar oever heeft gevormd en dat nog steeds doet. Iedere rivier heeft daarbij een eigen uniek karakter ontwikkeld.

Vier mooie fietsroutes

Zoals de rivieren met elkaar zijn verbonden, zo heeft u de mogelijkheid aan de bron of de monding van de ene naar de andere rivier over te stappen. Verschillende tochten voeren u zo ook weer naar het beginpunt van uw fietstour terug.

Het routelogo van de betreffende rivier leidt u naar uw bestemming. U bepaalt zelf de lengte van uw avontuurlijke tocht door het Nederlands-Duitse grensgebied Achterhoek – Westmünsterland.   Meer informatie over ons rivierenlandschap met zijn rivieren en de mogelijke overstappunten, over de dorpen, de steden en de bezienswaardigheden langs de ca. 450 km lange route vindt u onderweg op een aantal informatiepanelen.

Beleef 22 gemeenten

Het rivierenlandschap is een gezamenlijk grensoverschrijdend toeristisch project van 22 gemeenten aan beide zijden van de grens:

Aalten – Berkelland – Billerbeck – Bocholt – Borken – Bronckhorst – Coesfeld – Doetinchem – Doesburg – Gescher – Isselburg - Lochem – Montferland – Oost Gelre – Oude IJsselstreek – Rhede – Stadtlohn – Südlohn – Velen – Vreden – Winterswijk – Zutphen

Meer informatie over de gemeenten in het rivierenlandschap vindt u op www.rivierenlandschap.eu

 

GPS: navigatie voor de fiets of op het gemakje in de pedalen

Wie in de auto een navigatiesysteem gebruikt, kan zich voorstellen dat GPS-gestuurde fietsroutes extra comfortabel zijn. Op maar liefst 9 nieuwe GPS-routes voor fietstoeristen kan het rivierenlandschap tussen de Berkel, Slinge, Bocholter Aa en IJssel lekker ontspannen worden ontdekt.

Download folder rivierenlandschap

Aanvraag wandelkaarten en brochures