Previous Next

Verhalen fietsroute 8-er de grens

Grensverhalen beleven op de fietsroute 8-er de grens

De grens tussen Nederland en Duitsland heeft altijd al iets magisch gehad. Lange tijd was het niet vanzelfsprekend om zomaar eventjes de grens over te gaan. De zogenaamde Kommiezen hielden de wacht bij de grensovergangen en controleerden streng je paspoort, vroegen naar de bestemming en reden van het bezoeken had je pech, dan werd ook nog je bagage doorzocht.

Het vreemde van de grens was dat hij zomaar dorpen, families en geliefden van elkaar scheidde. Zo werd de grens nog wel eens verlegd en kon het zijn dat een Duitse boerderij ineens weer Nederlands werd, of dat de familie ineens 'geëmigreerd' bleek te zijn.

Uiteindelijk werd de grens eind vorige eeuw geopend door het Schengenverdragen verdwenen de grensposten en daarmee ook de Kommiezen. Met het verdwijnen van de grens in 1992, raakten ook de grensverhalen in de vergetelheiden dat is jammer! Daarom worden tijdens deze grensfietstocht de bijzondere, grappige en spannende verhalen weer verteld en passeer je meermalende grens.

Primeur: de eerste grensoverschrijdende fietsroute langs knooppunten

De naam van de route "8-er de grens" heeft maar liefst twee betekenissen: De verhalen van achter de grens staan centraal en de route bestaat uit twee afzonderlijke routes die samen een 8 vormen. De twee lussen kruisen elkaar bij restaurant in Oldenkott. Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat het grenscafé van de familie Rotering ingeklemd zat tussen de Nederlandse en Duitse slagboom. Tegenwoordig is het een uitstekend startpunt voor wandel- en fietsroutes in de omgeving.

De twee routes zijn elk ca. 38 km en in totaal ca. 76 km. De route volgt aan beide zijden van de grens het knooppuntensysteem. Om het voor Nederlanders die zich over de grens wagen gemakkelijker te maken zijn in het Duitse grensgebied nu ook een aantal knooppunten en Nederlandse knooppunten-bordjes zijn in het Duitse bewegwijzeringssysteem geïntegreerd. Via groene bordjes met een cijfer erin wordt de route aangegeven. In het routeboekje staan tussen de teksten door de knooppunten en bordjes genoemd, die gevolgd dienen te worden.

De zuidelijke route (38 km)

Op Route Zuid kom je alles aan de weet over de slimme smokkeltrucs, zoals kinderwagens met een dubbele bodem, de smokkelende non Martha of pijnlijke versprekingen. Een hoogtepunt onderweg is ongetwijfeld het Zwillbrocker Venn. Een aantal maanden per jaar verblijven hier flamingo´s. In het bezoekerscentrum van het Biologisch Station Zwillbrock ervaart u alles over dit unieke natuurgebied. Minstens net zo onverwacht is de prachtige barokkerk van Zwillbrock. In Eibergen is een bezoek aan het Historisch Museum de Scheper de moeite waard. Streekgeschiedenis en kunst hebben hier hun plekje. Bij de Mallemse molen - waar op zaterdag nog steeds graan wordt gemalen - vertrekken de historische berkelzompen voor een boottocht over de Berkel.

De noordelijke route (38 km)

Ontdek op de Route Noord waarom de grensbewoners geen enkel probleem hebben elkaar te begrijpen alsook het eeuwige kat-en-muisspel tussen de commiezen en de smokkelaars. In het natuurgebied het Haaksbergerveen heb je in de zomermaanden grote kans een schaapherder met zijn kudde schapen tegen te komen. De Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa, die aan de Nederlandse kant verder stroomt als Buurserbeek. Bij de bijna 400 jaar oude molen, die nog steeds in bedrijf is, is tegenwoordig een populair café-restaurant gevestigd.

Startpunkt route Noord en Zuid:

TOP Rotering-Oldenkotte
Oldenkotseweg 11
Rekken
Tel: +31 (0) 545 431250

Startpunt route Noord:

TOP Haarmühle
Beßlinghook 57
Ahaus-Alstätte
Tel: +49 (0) 25 67 93190
www.haarmuehle.de

Startpunt route Zuid:

TOP Zwillbrock
Zwillbrock 8
Vreden
Tel: +49 (0) 25 64 6400
www.kloppendiek.de