Een van de grootste troeven van de grensregio is de combinatie van vernieuwende moderne kunst, culturele tradities en lekker eten.

In veel restaurants kookt de keukenchef met regionale producten vers van de boerderij. Alleen de beste ingrediënten komen op tafel: vers fruit uit de eigen boomgaard of het kwaliteitsvlees van het Bunte Bentheimer Schwein. Spannend contrast met die ‘ouderwetse’ culinaire verwennerij vormt de verrassende moderne kunst onderweg. Dit is de streek van het Actiemaand Kunst, Cultuur en Genieten en kunstwegen, een groots project met kunstwerken in het landschap. Objecten, beelden, situaties, doorkijkjes en inspirerende landschapskunst van kunstenaars uit heel Europa. 

De belangrijke rol die Groenlo heeft gespeeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt beleefbaar gemaakt tijdens een ritje met de Groenlo Vestingstad Express. Het treintje rijdt of door de Achterhoek of door het unieke natuurgebied Zwillbrock. Onderweg kunt u uitstappen en bijvoorbeeld de barokkerk Vreden-Zwillbrock, de brouwerij of het wijngoed Schepershof bezoeken. 

Enschede is veel meer dan een gezellige studentenstad. De wijk Roombeek is na de verwoestende vuurwerkramp in 2000 als een phoenix uit de as herrezen. In plaats van projectontwikkelaars hebben de inwoners hier inspraak gehad op het uiteindelijke gezicht  van de wijk. Een spannend experiment dat als schoolvoorbeeld geldt van vernieuwende architectuur en stedenbouw. De 'Cultuurmijl' verbindt Roombeek met de binnenstad en voert langs talrijke culturele instellingen en monumenten. 

De TOPs (Toeristische Overstap Punten) vormen een goed beginpunt voor een ontdekkingstoer van de culturele bijzonderheden. In de buurt van TOP Haarmühle staan oude ambachten centraal. Bijvoorbeeld in de klompenmakerij in Wessen of de kaasmakerij in Buurse.

Lekker brood uit de steenoven wordt in de 'Backstube' naast de molen bij TOP Ostmühle-Gildehaus gebakken. Bijgeloof en boerenmagie kan bij Erve Bruggert bij TOP Lankheet in Haaksbergen worden beleefd. Cultuur hopping in 3 'landen' vanuit TOP Driland: shoppen in Enschede, rocken in het Rock'n'Popmuseum in Gronau (deelstaat Noordrijn-Westefalen) en van schilderijen genieten in het Otto Pankok Museum in Gildehaus (deelstaat Nedersaksen). 

Een inspirerende combinatie van regionale cultuur en natuur biedt de grensoverschrijdende autoroute Hamalandroute. De 253 km lange route is genoemd naar de Hamaven, een Germaanse stam die lang geleden in het huidige gebied van de Achterhoek, Twente en het westelijke Münsterland woonde. Deze autotocht is een goede aanleiding voor een cultuurhistorische ontdekkingstocht in de grensstreek.

Ambachtelijke Bierroute

Onder leiding van een stadsgids loopt u de Ambachtelijke Bierroute, een tocht van ongeveer 4 uur langs de brouwgeschiedenis van Groenlo. De Bierroute is een mix van een stadswandeling en kroegentocht waar u gedurende de wandeling allerlei wetenswaardigheden en anekdotes over de vestingstad Groenlo en haar brouwgeschiedenis te horen krijgt.

Kosten: zijn € 19,75 per persoon (met een minimum van 10 volwassen personen), inclusief stadsgids en 6 coupons per persoon. 

Meer informatie op www.bierroute.nl.

Enschede - Kunst en Cultuur in de Roombeek

Enschedese wijk de Roombeek is na de wederopbouw een must voor architectuurfans en met zijn talrijke musea en galerijen, een "hippe" plek voor jong en oud. Via een zakcomputer of pocket gids (verkrijgbaar bij de VVV Enschede direct bij het station) kunt op uw eigen gemak een inspirerende wandeling door de wijk ondernemen.

www.uitinenschede.nl

 

Museum Buurtspoorweg

Boeiend voor jong en oud: op het stilgelegde baanvak tussen Haaksbergen en Boekelo nemen historische treinen bezoekers van het Museum Buurtspoorweg regelmatig mee op reis naar het verleden.
Voortgetrokken door originele stoomlocomotieven tuffen de treinen door het schilderachtige landschap. Naast een vaste zomerdienstregeling rijden de treinen ook regelmatig tijdens speciale gelegenheden en kunnen voor evenementen, inclusief proeverij in de authentieke restauratiewagon, worden geboekt. 

www.museumbuurtspoorweg.nl

Expositie ‘IJzer in de Regio’

Museum in de vm ijzergieterij DRU te Ulft over de geschiedenis en de techniek van de ijzerwinning en ijzernijverheid vooral in het gebied van de Oude IJssel, ook grensoverschrijdend. O.a. handvormerij, gereedschappen, modellen van ovens, veel producten als potten, pannen, kachels, haarden enz.
Open elke zondag van 13.00 -17.00 u; gratis entree.

Elke zondag om 14.30 u rondleiding à € 4,-- pp. (ook over het Industriepark)
Door de week voor groepen bezoek met rondleiding mogelijk na afspraak.
Contact P.H.B van Toor, 0315 685626 /  06 52304164

petervantoor@hetnet.nl of info(at)nederlandsijzermuseum.nl

www.nederlandsijzermuseum.nl

Nieuwsbrief

Meldt u aan voor de Grensbelevenis-Nieuwsbrief en ontvang voorafgaand aan de vakantie-periode een e-mail met tips voor uw vrije tijd in het Nederlands-Duitse grensgebied. U kunt zich natuurlijk altijd eenvoudig weer afmelden voor de nieuwsbrief.

Mevrouw Meneer